Steden en Gemeenten van Nederland > Sociaal > Wat het nabestaandenpensioen is en hoe het werkt in Nederland

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Een uitgebreid stappenplan voor het aanvragen van een nabestaandenpensioen

Wanneer een partner komt te overlijden, is het nooit leuk om ‘door’ te moeten. Echter gaat het leven verder en is het belangrijk om de zaakjes op orde te hebben. Het regelen van je nabestaandenpensioen is daar een cruciaal onderdeel van. Je pensioen moet immers wel volledig op orde zijn om je leven weer op te pakken.

Nabestaandenpensioen regelen na overlijden partner

Wat is het nabestaandenpensioen?

Het nabestaandenpensioen vormt een cruciale financiële vangnet voor de achterblijvende partner en/of kinderen bij het overlijden van een individu. In Nederland wordt het nabestaandenpensioen onderverdeeld in verschillende categorieën, waarvan het partnerpensioen en het wezenpensioen de voornaamste zijn.

Het partnerpensioen is verder gesplitst in twee scenario's: het partnerpensioen bij overlijden vóór de pensioendatum en het partnerpensioen bij overlijden ná de pensioendatum. Deze verdeling is cruciaal om de financiële ondersteuning af te stemmen op de specifieke situatie van de nabestaanden.

Het wezenpensioen daarentegen, biedt financiële ondersteuning voor de kinderen van de overledene.

De structuur en voorwaarden van het nabestaandenpensioen in Nederland zijn opgesteld om een degelijke financiële zekerheid te bieden en tegelijkertijd de verschillende levenssituaties van de burgers te accommoderen. Zo zorgt het nabestaandenpensioen ervoor dat de financiële last die gepaard gaat met het verlies van een dierbare, enigszins wordt verlicht en biedt het een pad naar financiële stabiliteit voor de nabestaanden in deze moeilijke tijden.

Wie komt er in aanmerking voor het nabestaandenpensioen?

Er zijn verschillende scenario’s van toepassing waarin je als ‘partner’ in aanmerking komt voor het nabestaandenpensioen. Het gaat dan om de volgende opties:

  • • Je bent gehuwd
  • • Je hebt een geregistreerd partnerschap
  • • Je woont ongehuwd samen onder specifieke voorwaarden (notarieel samenlevingscontract of minimale samenwoonduur)

Met andere woorden; de definitie van 'partner' is cruciaal voor de toegang tot dit pensioen.

Hoeveel bedraagt mijn pensioen en voor hoelang krijg je het?

De uitkering die je ontvangt en de precieze duur ervan, hangen sterk af van de specifieke pensioenregeling waaronder je valt.

Hoe dan ook geldt dat het nabestaandenpensioen maximaal 50% van het jaarsalaris bedraagt voor de partner en maximaal 20% voor de kinderen in geval van overlijden vóór de pensioendatum.

Waar en wanneer ontvang je deze hulp?

De nieuwe pensioenregels zijn tussen 1 juli 2023 en 1 januari 2028 van toepassing. Deze regels vereenvoudigen de regelingen rond het nabestaandenpensioen.

Je wordt automatisch op de hoogte gesteld door de pensioenuitvoerder zodra de pensioenregeling is aangepast aan de nieuwe regels.

Het nabestaandenpensioen in Nederland is georganiseerd op basis van de afspraken tussen een werknemer en de werkgever of volgens de bepalingen in de cao. Het is belangrijk om deze regelingen te bekijken om inzicht te krijgen in de specifieke voorwaarden van het nabestaandenpensioen. Hieronder staan de algemene stappen en details over waar, wanneer en hoe je het nabestaandenpensioen ontvangt:

Waar

  • Uitvoeringsinstantie: Het nabestaandenpensioen wordt meestal uitgevoerd door het pensioenfonds of de verzekeraar waarbij de overledene was aangesloten.
  • Uitkering: De uitkering wordt rechtstreeks gestort op de bankrekening van de nabestaande(n).

Wanneer

  • Startdatum uitkering: De uitkering van het nabestaandenpensioen start over het algemeen kort na het overlijden van de partner. De exacte startdatum kan variëren op basis van de specifieke pensioenregeling en de verwerkingstijd van de aanvraag.
  • Duur van de uitkering: De duur van de uitkering hangt af van de pensioenregeling en de situatie van de nabestaande(n). Bijvoorbeeld, het wezenpensioen wordt uitgekeerd tot de kinderen de leeftijd van 25 jaar bereiken.

Stap voor stap nabestaandenpensioen aanvragen

Het nabestaandenpensioen aanvragen, is al met al een relatief simpel proces. Dit ziet er in grote lijnen als volgt uit:

  • 1. Informatie verzamelen: Verzamel alle benodigde documentatie, zoals identificatiebewijzen, huwelijks- of partnerschapsakte en de informatie over jouw pensioenregeling.
  • 2. Contact opnemen met de pensioenuitvoerder: Neem contact op met je pensioenuitvoerder voor meer informatie over jouw specifieke situatie en de aanvraagprocedure.
  • 3. Aanvraag indienen: Dien je aanvraag in bij de pensioenuitvoerder en zorg ervoor dat je alle benodigde documentatie meestuurt. Dit is vaak online mogelijk.

Verwerkingsduur en verantwoordelijkheden

De verwerkingsduur varieert, maar het is belangrijk om zo snel mogelijk na het overlijden contact op te nemen met de pensioenuitvoerder. Zij zijn verantwoordelijk voor het verwerken van je aanvraag en het verstrekken van het nabestaandenpensioen.

Hulp krijgen met pensioen na overlijden partner

Indien je hulp nodig hebt of meer informatie wenst, kun je terecht bij jouw pensioenuitvoerder of online op websites zoals mijnpensioenoverzicht.nl voor een overzicht van je pensioen.

Wil je daarnaast graag op de hoogte zijn van specifieke informatie over ABP pensioen veranderingen? Neem dan een kijkje op de website van ABP.

Direct jouw nabestaandenpensioen regelen

Het is essentieel om goed geïnformeerd te zijn over je pensioenregeling en de implicaties ervan op het nabestaandenpensioen. De nieuwe regelgeving streeft ernaar de procedure te vereenvoudigen en meer zekerheid te bieden aan de nabestaanden in deze moeilijke tijden.

Wacht daarom niet langer dan nodig is en doe een beroep op de up-to-date informatie uit dit artikel om het gehele proces zo snel mogelijk geregeld te hebben.