Steden en Gemeenten van Nederland > Sociaal > Kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget: wat zijn ze en hoe kunt u ze aanvragen

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

Financiële bijdragen voor je kind(eren)

Als je een kind of kinderen hebt, kun je financiële hulp krijgen van de overheid. Deze bijdrage is bedoeld om je te helpen met kosten die horen bij het opvoeden van je kinderen. Hierbij geldt dat je kinderen niet ouder zijn dan achttien jaar. Er zijn verschillende bijdragen die je kunt aanvragen: kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en kindgebonden budget. Aan elk van die bijdragen zijn voorwaarden aan verbonden, zoals de woonsituatie en leeftijd. In dit artikel kun je lezen of je aan deze voorwaarden voldoet en hoe je deze bijdragen kunt aanvragen.

Financiële bijdragen voor je kind(eren)

Kinderbijslag

Hoe vraag je kinderbijslag aan?

Bij de Sociale Verzekeringsbank (hierna: de SVB) vraag je kinderbijslag aan voor je eerste kind. Het proces is als volgt: je bent verplicht de geboorte van je kind aan te geven in de gemeente waar je kind is geboren. Dit moet zo snel als mogelijk gebeuren, in ieder geval binnen 3 dagen na de geboorte. De gemeente geeft je aangifte van de geboorte van je kind door aan de SVB. Je ontvangt binnen 2 tot 4 weken een brief van de SVB. Hierin staat aangegeven hoe je kinderbijslag kunt aanvragen op de website van de SVB.

Let wel, je hebt een DigiD nodig en anders moet je contact opnemen met de SVB om een papieren aanvraagformulier naar je op te sturen.

Kinderbijslag voor het volgend kind

Bij het volgend kind dat (ook) in Nederland is geboren, hoef je geen actie te ondernemen. De kinderbijslag wordt aangepast en je krijgt daar een brief over met de nieuwe bijdrage. Het is ook mogelijk om kinderbijslag aan te vragen als jij of je kind(eren) in het buitenland wonen. Neem hiervoor contact op met de SVB voor de precieze voorwaarden.

Je kunt ook kinderbijslag aanvragen voor je pleegkind of een kind waarvoor je zorgt alsof het je eigen kind is. Als je kind intensieve zorg door een handicap of ziekte nodig heeft, kun je een dubbele kinderbijslag krijgen. Om dubbele kinderbijslag te krijgen, moet uw kind:

  • • 3 jaar of ouder, maar jonger dan 18 jaar
  • • Woont thuis
  • • Advies van het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ)

Wat is de hoogte van de kinderbijslag?

Je ontvangt qua kinderbijslag per kind per kwartaal een bedrag. Voor het jaar 2022 geldt dat als je kind tussen 0 en 5 jaar oud is, je een tegemoetkoming van ongeveer 250 euro per kwartaal krijgt. Je ontvang een hogere kinderbijslag wanneer je kind ouder wordt dan 5 jaar. Vanaf 6 tot en met 11 jaar ontvang je als ouder iets meer dan 300 euro per kwartaal. Van 12 tot en met 17 jaar ontvang je circa 355 euro per kwartaal.

Kinderopvangtoeslag

Hoe vraag je kinderopvangtoeslag aan?

Gaat je kind naar de peuterspeelzaal of kinderopvang? Dan kun je, als je aan de voorwaarden voldoet, naast de kinderbijslag eveneens een kinderopvangtoeslag krijgen. Sinds 2018 vallen peuterspeelzalen ook onder de noemer kinderopvang. Deze tegemoetkoming moet opvoeders helpen om de hoge kosten van de kinderopvang te betalen. Het aanvragen van de kinderopvangtoeslag gebeurt via de Belastingdienst (onderdeel toeslagen).

De belangrijkste voorwaarden

  • • Je werkt of volgt een opleiding of volgt een inburgeringscursus of een traject naar werk
  • • De opvang is geregistreerd in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK) met een LRK-nummer
  • • Het kind woont bij jou (met co-ouderschap gelden andere regels)
  • • Je betaalt een deel van de opvang zelf (verplichte eigen bijdrage)

Wat is de hoogte van Kinderopvangtoeslag?

De overheid vergoedt maximaal 230 uren per maand per kind. De vergoeding is afhankelijk van het soort opvang waar je kind naar toe gaat, het aantal kinderen en je gezamenlijke inkomen. Zo kun je bijvoorbeeld voor 2022 maximaal 8,5 euro per uur vergoed krijgen als je kind naar de dagopvang gaat. Gaat je kind naar een gastouder, dan is de maximale vergoeding per uur lager, namelijk 6,52 euro per uur. Huishoudens met een gezamenlijk jaarinkomen tot en met 26.066 euro krijgen ongeveer 96 procent vergoed voor één à twee kinderen. Naarmate je meer verdient, betaal je ook meer aan de opvang.

Kindgebonden budget

Hoe vraag je het Kindergebonden budget aan?

Naast de kinderbijslag kun je nog een andere bijdrage ontvangen om zo de kosten van je kinderen te betalen. Als je al een toeslag ontvangt, dan krijg je automatisch ook een kindgebonden budget. Je moet dan wel aan de voorwaarden voldoen. Als je het kindgebonden budget niet krijgt en je bent van mening dat je er wel recht op hebt, kun je het alsnog zelf aanvragen. Het kindgebonden budget wordt gestort op het bankrekeningnummer van de ouder die ook de kinderbijslag ontvangt.

De belangrijkste voorwaarden voor kindgebonden budget

Wat is de hoogte van het Kindergebonden budget?

Je recht op het kindgebonden budget en de hoogte van dit budget is afhankelijk van het aantal kinderen en het inkomen van de ouder en diens toeslagpartner. Op de website van de Belastingdienst kun je een proefberekening maken om te kijken of je dit budget kunt ontvangen en hoe hoog het is.

De Belastingdienst geeft een aantal rekenvoorbeelden. Voorbeeld: Tweeverdieners in één huishouden verdienen samen 40.000 euro per jaar. Ze hebben 2 kinderen jonger dan 12 jaar en hebben recht op 191 euro per maand aan Kindergebonden budget. Dit is een simpel voorbeeld, er spelen namelijk nog meer factoren mee met het bepalen van de hoogte van dit budget.

Waar is het bedrag van het Kindergebonden budget van afhankelijk?

Behalve het inkomen is ook het vermogen belangrijk om te bepalen of je recht hebt op het kindgebonden budget. Zo mag je niet meer dan 120.020 euro hebben aan vermogen. Met een toeslagpartner (per heel jaar) valt het drempelbedrag hoger uit, namelijk 151.767 euro. Met vermogen worden alle bezittingen min schulden bedoeld. Let op, ook het vermogen van minderjarige kinderen wordt meegeteld. 1 januari is een belangrijke peildatum voor het berekenen van je vermogen. Is het vermogen op dat moment te hoog, dan ontvang je het hele jaar geen kindgebonden budget. Pas voor het volgend jaar kun je weer een kindgebonden budget aanvragen. Het maakt niet uit of je minder gaat verdienen of dat je vermogen minder wordt.

Heb je op 1 januari niet te veel vermogen, maar later in het jaar wel, dan heb je alsnog recht op een jaar lang kindgebonden budget. Als je in het buitenland woont, kun je ook recht hebben op een kindgebonden budget. Bekijk de voorwaarden bij de Belastingdienst.