Steden en Gemeenten van Nederland > Reizen > ETIAS Visumvrijstelling: hoe verkrijgt u het

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

ETIAS: wat is het en hoe werkt het?

ETIAS staat voor European travel information and authorisation system en in het Nederlands betekent dit het Europese reisinformatie- en autorisatiesysteem. Dit systeem wordt opgezet, zodat mensen die naar het Schengengebied komen, gescreend kunnen worden. Het Schengengebied bestaat uit 26 Schengenlanden. Binnen deze Europese landen kan vrij worden gereisd. Controle van personen gebeurt aan de buitengrenzen van het Schengengebied.

ETIAS: wat is het en hoe werkt het?

Op dit moment is het zo dat je via twee manieren de Europese (hierna: EU) binnen kunt komen. Als je buiten de EU woont, kun je via een visum aanvraag naar een van de 26 Schengenlanden zoals Nederland en België reizen. Bij een visumaanvraag word je grondig gecontroleerd, voordat je het land inkomt.

Er zijn ook mensen die geen visum hoeven aan te vragen. Zij wonen in een van de 63 landen waarbij de onderdanen geen visum nodig hebben om naar de EU te komen. Deze landen zijn onder andere Colombia, Australië, Hong Kong, Canada en Israël. Mensen die niet visumplichtig zijn, moeten evengoed bij de grenscontrole de juiste reisdocumenten kunnen laten zien. Ze moeten hun identiteit kunnen aantonen, bijvoorbeeld met een paspoort.


Let op, niet elk Europees land hoort bij de EU. Dit zijn landen zoals Bulgarije, Kroatië, Ierland en het Verenigd Koninkrijk. Sommige niet-EU landen horen wel bij het Schengengebied. Dit zijn landen zoals Noorwegen en Zwitserland.


Het doel van ETIAS

Het doel van ETIAS is om mensen die buiten de EU komen naar een Schengenland beter te controleren. Niet-visumplichtige reizigers die een gevaar vormen voor de openbare orde en (inter)nationale veiligheid worden via ETIAS geweerd. Op deze manier wordt geprobeerd de kans op criminaliteit, illegale immigratie en terrorisme te verkleinen. Mensen die eerder ernstige strafbare feiten hebben gepleegd, zijn niet welkom. Ook mensen die voor een hoog epidemiologisch risico zorgen, worden geweerd om zo de volksgezondheid te beschermen.

De controle van de reizigers is met het ETIAS vooraf, dus voor het inchecken en niet bij de grens na de afgelegde reis. Dit voorkomt bureaucratie en vertragingen bij de grens. Het ETIAS zorgt voor een betere coördinatie, risicobeoordeling en doorstroming. Door dit systeem zal het aantal toegangsweigeringen bij de grens afnemen.

ETIAS: wanneer?

Naar verwachting gaat ETIAS in de tweede helft van het jaar 2025 live. Wanneer dit proces gebeurt, is nog niet bekend. Via een officiële app op de mobiele telefoon of website zou je dan een ETIAS-aanvraag kunnen indienen.


De lancering van ETIAS halverwege 2025 wordt gevolgd door een overgangsperiode van minstens zes maanden. Dit betekent dat reizigers in deze periode hun ETIAS-reisautorisatie al moeten aanvragen, maar zij die deze niet hebben, worden niet geweigerd aan de grens zolang ze aan alle overige inreisvoorwaarden voldoen.


ETIAS versus visum

Een ETIAS is geen visum. ETIAS kun je vergelijken met het Amerikaans systeem ESTA. Naast de VS hebben ook Canada en Australia dit systeem. Dit autorisatie systeem wordt eenvoudig en snel. Het zal gebruiksvriendelijk zijn en in een paar minuten een autorisatie verlenen.

Het reisakkoord is drie jaar geldig. Via de Schengen Visumwijzer kun je nagaan of je visum moet aanvragen om het Schengengebied in te komen. Vooralsnog geldt dat als je nu een visum moet aanvragen dat in de toekomst ook moet doen.


Let op, als het reisdocument zoals je paspoort eerder verloopt, dan verloopt daarmee ook het ETIAS.


ETIAS: hoe werkt het?

Bij de aanvraag voor een ETIAS wordt nagegaan of je een specifieke risico-indicatoren hebt. De screening gebeurt geheel automatisch. Dit systeem wordt gekoppeld aan andere systemen zoals Europol. Als het systeem je aanvraag eruit filtert, aan de hand van een van de factoren, wordt handmatig de aanvraag verwerkt. Dit laatste wordt gedaan door het Schengenland waar een reistoestemming voor nodig is. Mocht je ETIAS-aanvraag worden afgewezen, dan kan je in bezwaar gaan en beroep tegen die beslissing indienen.

ETIAS: de kosten

Het is de bedoeling dat de vergoeding bij de online aanvraag 7 euro gaat kosten voor volwassenen (personen die achttien jaar zijn of ouder). Overigens is deze digitale manier ook de enige wijze voor een ETIAS aanvraag.

Reizen naar de EU zonder visum

Samenvattend introduceert ETIAS, dat in 2025 wordt gelanceerd, een nieuw systeem voor reisautorisatie binnen het Schengengebied. Dit systeem, gericht op niet-EU-burgers die zonder visum naar de EU reizen, heeft als doel de grensbeveiliging te versterken en ongereguleerde migratie te beheren. Met een eenvoudig online aanvraagproces en een geldigheidsduur van drie jaar, vereenvoudigt ETIAS de toegang tot het Schengengebied, terwijl het de veiligheid waarborgt. Voor meer gedetailleerde informatie over ETIAS en de implementatie ervan, bezoek deze link.


U kunt ook lezen:

- Nederlandse feestdagen in 2023

- Een Nederlands paspoort aanvragen in het buitenland

- Een internationaal rijbewijs