Steden en Gemeenten van Nederland > Burgerlijke-stand > Een Geboorteaangifte of Geboorteakte Aanvragen

ADMINISTRATIEVE PROCEDURES

EEN GEBOORTEAANGIFTE OF GEBOORTEAKTE AANVRAGEN, HOE DOE JE DAT?

Als kersverse ouder komt er erg veel op je af. Het kan dus zomaar gebeuren dat je belangrijke dingen vergeet, zoals het aangeven van de geboorte bijvoorbeeld!

In deze blogpost leggen we je alles uit over de geboorteaangifte en de geboorteakte. Wanneer moet je bijvoorbeeld aangifte doen en waar doe je een geboorteaangifte? Ook leggen we uit hoe en waar je een geboorteakte kan aanvragen.

Een geboorteaangifte of geboorteakte aanvragen

Hoeveel tijd heb je voor een geboorteaangifte

Na de geboorte moet er binnen 3 dagen aangifte gedaan worden bij de gemeente waar je baby geboren is. Mocht de geboorte plaatsvinden in het weekend of op een feestdag, dan krijg je er een extra werkdag bij. Je krijgt namelijk minimaal twee werkdagen de tijd voor een geboorteaangifte. Mocht het niet in de aangegeven drie dagen lukken, dan meldt de ambtenaar van de burgerlijke stand dit bij het Openbaar Ministerie en riskeer je een boete.

Waar doe je aangifte van een geboorte?

Aangifte van een geboorte doe je dus bij de gemeente waar je zoon of dochter geboren is. Als kersverse moeder hoef je dit niet te doen; de vader of duomoeder van de baby mag aangifte doen. Als hij of zij dit niet kan, dan is het ook mogelijk om de aangifte te laten doen door een persoon die bij de geboorte aanwezig was. De baby zelf mag thuis blijven, je hebt alleen een identiteitsbewijs nodig en het aangeven van een geboorte is gratis.

In sommige gemeentes is het ook mogelijk om online aangifte van een geboorte te doen. Niet iedere gemeente biedt dit aan en alleen de vader of moeder van de baby kan online aangifte doen van de geboorte. Het kan dus handig zijn om voor de geboorte contact op te nemen met jouw gemeente om de mogelijkheden te bespreken en eventueel de baby al voor de geboorte te erkennen.

DE GEBOORTEAKTE

Waarom is het aangeven van een geboorte eigenlijk nodig? Naast dat je baby geregistreerd wordt als persoon en Nederlander, wordt er bij de aangifte ook een geboorteakte opgemaakt. Hierin staat de naam van de baby en de datum, plaats en tijd van de geboorte. Ook staan de gegevens van de ouders in de geboorteakte.

Hoe vraag je een geboorteakte aan?

Een geboorteakte is een officieel document die nodig is voor bijvoorbeeld een huwelijk, adoptie of vestiging in het buitenland. Maar waar vraag je een geboorteakte aan?

Een geboorteakte kan je allereerst zelf opvragen. Mocht je niet in de gelegenheid zijn om dit zelf te doen dan kan je ook iemand machtigen. Daarnaast kan iemand met een ‘gerechtvaardigd belang’ een geboorteakte aanvragen, dit kan bijvoorbeeld het geval zijn tijdens een gerechtelijke procedure.

Een geboorteakte kan worden aangevraagd bij de gemeente waar de akte is opgemaakt; de plaats waar je geboren bent dus. Dit kan zowel persoonlijk, schriftelijk als online met DigiD. De geboorteakte wordt na het voldoen van de betaling naar je thuis gestuurd, in 2021 ligt de prijs voor het aanvragen van een geboorteakte op € 14.

Geboorteakte aanvragen vanuit het buitenland

Woon je in het buitenland en wil je een geboorteakte aanvragen? Dat kan zowel digitaal met DigiD als per post. Ook kan je iemand machtigen voor het aanvragen van de akte. De akte ontvang je vervolgens per post. De akte is opgesteld in het Nederlands, maar er bestaat ook een meertalige geboorteakte. Wanneer je de akte nodig hebt voor gebruik in het buitenland kan het handig zijn om een meertalige geboorteakte aan te vragen.

Wij hopen dat u de informatie nuttig vond. Voor meer informatie kunt u terecht op de officiële webpagina van de regering.

Administratieve procedure in andere landen: